Innertouching

Voetreflexologie

Voetreflexologie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest harmonisch met elkaar verbonden zijn en één geheel vormen. Elk plekje op de voet is een afspiegeling van een onderdeel in het lichaam. Door het masseren van speciale punten op, onder en aan de zijkanten van de voeten worden spanningen en blokkades opgeheven.

voetreflex_voetHoe kan een blokkade ontstaan?

In de huidige tijd is men druk en krijgt men veel indrukken te verwerken. Men moet en kan veel beslissingen nemen, de omgeving is hectisch en er wordt veel van een ieder verwacht of men verwacht veel van zichzelf. Ook het eetpatroon verandert. Hoe drukker men is, hoe minder tijd er is om te eten, of om goed voedsel klaar te maken. Het lichaam en de geest krijgen te weinig tijd en energie om zich voldoende te herstellen. Hierdoor kunnen blokkades in het lichaam ontstaan. Ons lichaam maakt dit kenbaar, het geeft signalen af. Veel voorkomende klachten zijn b.v. hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.

Waar komt voetreflexologie vandaan?

De voetreflexologie stamt uit de verre oudheid, het bestaat al zo’n 4000 jaar. Het werd toegepast in China en India in de geneeskunde. In 1900 werd deze voetmassage ‘herontdekt’ en door de uit Amerika afkomstige dr. W.H. Fitzgerald, in Europa nieuw leven ingeblazen.

 

Hoe werkt voetreflexologie?

Bij voetreflexologie gaat men ervan uit dat “ziek” zijn het signaal is dat de harmonie tussen lichaam en geest is verstoord. Voetreflexologie herstelt deze harmonie. Dicht onder de huid van onze voet zitten de zenuwuiteinden van alle organen in ons lichaam. Het zijn er ongeveer 30.000. Door middel van massage, druk of warmtetoevoer op de reflexzones gaan er impulsen uit naar de corresponderende organen. Dit wordt de voetreflexmassage genoemd.Tijdens de behandeling kunnen pijnpunten, tintelingen of een warm gevoel worden waargenomen. De plaats waar dit ontstaat geeft aan in welk orgaan of lichaamsdeel te weinig energie doorstroomt, een z.g.n. blokkade. Dit kan de oorzaak zijn van diverse klachten. Door deze blokkades op te heffen is het lichaam in staat zichzelf te genezen. Voetreflexmassage geneest zelf dus niet, maar helpt de mens zichzelf te genezen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Elke behandeling duurt gemiddeld een uur. Omdat ieder mens verschillend is, is het belangrijk een persoonlijk behandelplan op te stellen. Een behandelingplan bestaat uit minimaal 3 achtereenvolgende behandelingen. Dit is nodig om een goed beeld te krijgen wat voetreflexmassage voor een reactie geeft. Het behandelplan wordt met de cliënt besproken.

Welke klachten kunnen met voetreflexmassage behandelt worden?

Voetreflexmassage heeft op de meeste klachten een positief effect. Enkele voorbeelden van goed te behandelen klachten;

  • Slaapstoornissen,
  • Menstruatiestoornissen,
  • Spijsverteringsstoornissen en darmklachten
  • Aandoeningen aan de luchtwegen
  • Hoofd, nek en rugklachten.
  • Spieren,- en gewrichtsklachten.

Uiteraard werkt een behandeling ook heerlijk ontspannend en is daarom zeer geschikt om stress, vermoeidheid en prikkelbaarheid te behandelen. Reflexologie is niet alleen bij volwassenen effectief. Ook kinderen en baby’s hebben baat bij de behandeling. B.v; je kunt de voetjes van een baby op een zachte manier een massage geven.

Zoals al eerder gezegd zijn er minimaal 3 behandelingen nodig om een goed beeld te krijgen wat voetreflexmassage voor je kan betekenen.